Login || Izbor jezika: SRP | ENG
CarinaCarinska tarifaCarinski prekršajiDevizno poslovanje
Spoljnotrgovinsko poslovanjePDVAkcizeGranične kontrole
TransportDirektne investicijeMakroekonomska statistikaSavetovanja

Vesti

3. decembar 2015. Spoljnotrgovinsko poslovanje Pravilnik o evidenciji prometa
30. novembar 2015. PDV Pravilnik o sadržaju poreske prijave
28. novembar 2015. Transport Prevoz robe
14.
novembar
2015.
Granične kontrole

Alkoholna pića


U "Službenom glasniku Republike Srbije" broj 093 od 13.11.2015.godine, objavljeni su sledeći pravilnici:
  1. Pravilnik o postupku i metodama senzornog ocenjivanja vina, načinu obuke i provere stručne osposobljenosti senzornih ocenjivača
  2. Pravilnik o dopunama Pravilnika o enološkim postupcima i enološkim sredstvima za proizvodnju šire, vina i drugih proizvoda 
"U Prilogu 2 – DOZVOLjENI ENOLOŠKI POSTUPCI I ENOLOŠKA SREDSTVA, tačka 1. Dozvoljeni enološki postupci, kao i uslovi i ograničenja njihove primene u tabeli posle rednog broja 46. dodaju se redni br. 46a, 46b i 46v, koji glase:
46a  Obrada vina korišćenjem membranske tehnologije u kombinaciji s aktivnim ugljem radi smanjenja viška sadržaja 4-etilfenola i 4-etilgvajakola  Za vina, na način iz tačke 13a ovog priloga   
46b  Upotreba kopolimera polivinilimidazola-polivinilpirolidona (PVI/ PVP)  Za šire i vina, na način iz tačke 13b ovog priloga  Najviše 500 mg/l (ako se dodaje i širi i vinu, ukupna količina ne sme prelaziti 500 mg/l) 
46c Upotreba srebro hlorida  Za vina, na način iz tačke 13v ovog priloga  Najviše 1 g/hl, ostatak u vinu < 0,1 mg/l (srebro) 
"13a Obrada vina korišćenjem membranske tehnologije zajedno s aktivnim ugljem radi smanjenja viška sadržaja 4-etilfenola i 4-etilgvajakola

Obrada vina korišćenjem membranske tehnologije zajedno s aktivnim ugljem ima za cilj smanjenje sadržaja 4-etilfenola i 4-etilgvajakola mikrobnog porekla koji predstavlja organoleptički nedostatak i prikriva aromu vina. Postupak obrade se sprovodi pod odgovornošću stručnog lica.
Prilikom obrade vina korišćenjem membranske tehnologije zajedno s aktivnim ugljem koriste se membrane koje su izrađene od materijala koji su bezbedni za zdravlje ljudi i koje ispunjavaju uslove Međunarodnog enološkog kodeksa koji je objavio OIV. 

13b Kopolimeri polivinilimidazola-polivinilpirolidona (PVI/PVP)

Kopolimeri polivinilimidazola-polivinilpirolidona (PVI/PVP) se upotrebljavaju radi sprečavanja nedostataka uzrokovanih previsokim sadržajem metala i smanjenja nepoželjne visoke koncentracije metala. Postupak se sprovodi pod odgovornošću stručnog lica.*
Prilikom upotrebe kopolimera oni se moraju ukloniti filtracijom najkasnije dva dana nakon njihovog dodavanja, uzimajući u obzir načelo predostrožnosti.
U slučaju mutnih šira, kopolimer se mora dodati ne ranije od maksimalno dva dana pre filtracije. 
13v Srebro hlorid

Srebro hlorid se koristi za obradu vina radi uklanjanja neuobičajenih mirisa povezanih s fermentacijom i skladištenjem (uzrokovanih redukcionim reakcijama za koje je karakteristično prisustvo vodonik sulfida i tiola). Postupak obrade se sprovodi pod odgovornošću stručnog lica.*
Srebro hlorid koji se dodaje vinu mora biti nanet na inertnu podlogu kao što je dijatomejska zemlja (kizelgur, kieselguhr), bentonit, kaolin, itd. Talog je potrebno odstraniti odgovarajućim fizičkim postupkom i obraditi u specijalizovanom sektoru."
 
Prečišćene tekstove ovih pravilnika možete videti na web site-u "Službenog glasnika Republike Srbije" u sekciji Registar i tekstovi važećih propisa i drugih akata OVDE


U "Službenom glasniku Republike Srbije" objavljen je Zakon o jakim alkoholnim pićima. - OVDE

Prečišćen tekst ovog zakona možete videti na web site-u "Službenog glasnika Republike Srbije" u sekciji Registar i tekstovi važećih propisa i drugih akata OVDE
Commercium.rsCopyright © 2025, Commercium
Designed by:  Built by: M.G.soft